Gradonačelnik Bakić: Subotica je bila važan činilac sistema odbrane

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas u Velikoj većnici Gradske kuće, sa predstavnicima Vojske Srbije, odnosno načelnicima centara Ministarstva odbrane sa teritorije AP Vojvodine.

Gradonačelnik Stevan Bakić je podsetio da je Subotica bila važan činilac sistema odbrane, kako u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, tako i u Vojsci Jugoslavije, i da su Subotičani dali svoj herojski doprinos odbrani zemlje tokom NATO agresije i zbrinjavanju velikog broja izbeglica tokom sukoba devedesetih godina.

Vojska je uvek bila garant mira i bezbednosti i u našoj lokalnoj samoupravi, uvek je prva pomagala u svim vanrednim situacijama, kao i brojnim drugim prilikama bitnim i za grad, i za građane. Nažalost, u skladu sa savremenim strategijama odbrane, u Subotici nema više vojnih jedinica i aktivnih kasarni, ali je odlična saradnja sa Ministarstvom odbrane nastavila da se unapređuje u svakom smislu“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da Grad Subotica redovno izmiruje svoje obaveze prema subotičkom centru, u skladu sa Zakonom o odbrani, i da je ponosan što je subotička lokalna samouprava u celosti izmirila dug od 214 miliona dinara za imovinu koju je Grad Subotica kupio od Ministarstva odbrane.

Vojni objekti u Subotici sada su u punom vlasništvu grada i očekujemo da će dati svoj doprinos razvoju lokalne sredine, kao što su nekad doprinosili njenoj bezbednosti. Želim vam ugodan boravak u našem gradu i srećan rad na daljem jačanju naše Vojske i našeg sistema odbrane“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na srdačnom prijemu i dobrodošlici gradonačelniku Bakiću zahvalio se načelnik RC MO Novi Sad, pukovnik Miodrag Nadlački.

Mi smo se odlučili da našu današnju aktivnost realizujemo u Subotici, zato što u ovom gradu nema jedinica Vojske Srbije. Odlučili smo se da iz Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica do Gradske kuće prošetamo u uniformama. Želeli smo da nas vide Subotičani i da mi vidimo građane Subotice, tim pre što su i građani, i lokalna samouprava i Vojska jedna celina koja je na istom zadatku, a to je – priprema za odbranu, odbrana i jačanje Republike Srbije u svim elementima“, poručio je Nadlački.

Nakon prigodnih obraćanja, pukovnik Miodrag Nadlački uručio je gradonačelniku Stevanu Bakiću zahvalnicu pomoćnice ministra odbrane za ljudske resurse Кatarine Tomašević za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos jačanju funkcionalnih sposobnosti RC MO Novi Sad. Prijemu u Velikoj većnici Gradske kuće kuće prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika, Vesna Bosančić i Marko Marić.