Gradonačelnik Bakić posetio trojke porodice Ambruš

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić posetio je juče porodicu Ambruš, supružnike Noemi (31) i Uroša (29) i njihove trojke: Novaka, Dunju i Vidaka, čiji su roditelji postali 30. avgusta ove godine. Bebe su na svet došle carskim rezom, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, a posle nešto više od mesec i po dana boravka na novosadskom Institutu za majku i dete stigle su u Suboticu i svoj dom. Gradonačelnik Bakić je, u ime Grada Subotice i lično ime, bračnom paru Ambruš čestitao prinove, poželeo i njima i njihovoj deci puno zdravlja i sreće u životu i predao im prigodne poklone.

Nakon srdačnog razgovora sa presrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Grad Subotica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

Podsetio je da je krajem jula ove godine doneo odluku da Grad Subotica od 1. septembra 2023. godine u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu.

Sufinansiramo i deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije našeg grada, čiji su roditelji ili drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu sa nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sredstvima iz gradskog budžeta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju.“, rekao je Bakić.

Dodao je da lokalna samouprava, uz unapređenje mera pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih Subotičana.

Cilj lokalne samouprave je, istakao je, da se podsticanjem povećanja nataliteta i poboljšanjem kvaliteta života i u Subotici rađa što više dece.

Naša velika želja je da Subotica bude grad dece, grad mladih. Pored unapređenja mera koje se odnose na podršku porodici i deci, lokalna samouprava će i ubuduće preduzimati sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbedi najbolje moguće uslove za rad sa njima i njihovo sigurno i bezbrižno odrastanje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Uroš Ambruš se zahvalio gradonačelniku Bakiću na poseti i poklonima za koje je, kako je rekao, u kontaktu sa nadležnim gradskim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotrebniji.