“Filmska umetnost povezuje prekogranični region”

Jedan od pratećih programa Festivala evropskog filma “Palić” su i brojne radionice među kojima je i radionica za izradu kratkometražnog filma mobilnim telefonom i radni sastanak festivala iz prekograničnog regiona.

Kroz projekat “Filmska umetnost povezuje prekogranični region”- FILMing, u okviru Festivala evropskog filma “Palić” održava se i sastanak festivala iz prekograničnog regiona koji okuplja predstvanike festivala iz Subotice, Novog Sada, Sremske Kamenice, Rume, Sombora, Segedina, Kečkemeta, Debrecina, Budimpešte i Solnoka sa ciljem razmene iskustava i ideja u cilju potencijalne saradnje.

Projekat FILMing je nastavak prošlogodišnjeg projekta FILMI, a realizuju ga Otvoreni univerzitet Subotica i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina. Juče je na Paliću održan drugi po redu radni sastanak koji je okupio učesnike iz prekograničnog regiona.

Još jedna od aktivnosti koja se održava za vreme Festivala, a deo je projekta FILmING je i radionica kratkometražnih filmova koji se snimaju mobilnim telefonom. Ova radionica okuplja oko 20 učesnika iz Subotice i iz Segedina, a kako objašnjava profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, dr Silard Antal ova radionica predstavlja praćenje trendova koje sedma umetnost sada doživljava.

Projekat FILMING realizuje se u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska- Srbija, a period realizacije je od 1.10.2021. do 30.09.2022.