Evropska nedelja (ne)plodnosti

U Subotici godišnje najmanje 50 parova uđe u program vantelesne oplodnje o trošku države, pokazuju podaci iz Opšte bolnice Subotica u Evropskoj nedelji (ne)plodnosti. Stručnjaci ističu da je kod nas procenat neplodnosti 15%, te da se stalno povećava udeo muške neoplodnosti koji je iznad 50%.

Prema podacima koje je izneo upravnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Subotica i šef Centra za vantelesnu oplodnju u toj zdravstvenoj ustanovi, prof. dr Aleksandar Radulović, godišnje najmanje 50 parova iz Subotice uđe u program vantelesne oplodnje o trošku države. Po njegovim procenama taj broj može da se duplira kada se uzmu u obzir i parovi iz okolnih opština i gradova. Kako ističe dr Radulović mi smo sredina sa malim natalitetom i procentom neplodnosti od 15%. Po njegovim rečima, stalno se povećava udeo muške neoplodnosti koji je iznad 50%. Uzroci neplodnosti mogu biti ženski i muški, genetski ili stečeni, kao i način života.

U lečenju neplodnosti ključna je dobra dijagnostika, ističu stručnjaci. Parovima se danas savetuje da, ukoliko posle pola godine od kada se odluče da se ostvare kao roditelji ne dođe do trudnoće, se obrate stručnjaku koji će uraditi neophodne analize i otkriti problem, odnosno predložiti moguće rešenje problema neplodnosti. Kako ističe dr Radulović, krajnja etapa je vantelesna oplodnja.

Dr Radulović napominje da novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava donaciju reproduktivnih ćelija, kao i da u našoj zemlji postoji i Banka i sva neophodna akta, ali da se donacija još uvek ne sprovodi.