субота , 29 јануара 2022
Naslovna / Društvo / Donacija Centru za autizam

Donacija Centru za autizam

Gradskom centru za autizam danas je uručena donacija u vidu novih pvc prozora, pomoć kompanije „Joviste“ koja će prozore i ugraditi. Vrednost donacije je 85.000 dinara, a u Centru ističu da im je ova pomoć stigla u pravi čas jer ne samo što će omogućiti da prostorije budu toplije već će i smanjiti troškove grejanja objekta u kojem se nalaze.

Gradski centar za autizam pruža podršku deci sa autizmom kao i njihovim roditeljima koji se suočavaju sa brojnim problemima. Jedna od majki koja je potražila pomoć u ovom Centru za svog sina, je i Laura Gedović. Ona kaže da za kratko vreme koliko njen sin dolazi u Centar primećuje koliko mu znači rad sa stručnjacima i boravak u okruženju koje je njemu prilagođeno.

Najvažnija uloga Centra za autizam jeste podrška roditeljima i deci kroz različite vrste raznih radionica, u vidu Letnje školice, a trenutno se sprovode aktivnosti ponedeljkom, sredom i petkom. U Centru ističu da je najvažnije postaviti dijagnozu na vreme jer prođe mnogo vremena od pojave prvih problema pa do uspostavljanje dijagnoze autizma, a za to vreme roditelji i dete su uskraćeni za sistemsku podršku koja je jako bitna i za roditelja i za dete. Dete sa autizmom zahteva dvadesetčetvoročasovnu negu s jedne strane, a s druge strane potrebna mu je pomoć stručnjaka kako bi razvilo svoj potencijal do maksimuma.

Iz Centra za autizam ističu važnu ulogu lokalne samouprave koja sufinansira uslugu ličnog pratioca sa 8000 dinara, finansira logopeda i podršku školama. Gradski centar za autizam osnovan je 2011. godine kada je od lokalne samouprave dobijena kuća na korišćenje. Kuća „Iza duge“ ima mnogo donatora, a finansira se putem konkursa i projekata i putem Javnih radova.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

JP „Subotica-trans“ počelo godinu sa novim ulaganjima

U 2022. godini JP „Subotica-trans“ nastavlja da radi na poboljšanju svojih usluga za građane, ali …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *