понедељак , 14 јуна 2021
Naslovna / Kultura / Dodeljeno priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“

Dodeljeno priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je dodeljeno priznanje “dr Ferenc Bodrogvari”. Ovogodišnji dobitnik je inovator intelektualnih veština Roža Žombor.

Roža Žombor rođen je 1982. godine u Subotici gde je i završio Građevinski fakultet i stekao zvanje diplomiranog građevinskog inženjera. Već 10 godina bavi se razvojem intelektualnih veština kod dece putem šaha, a poslednjih nekoliko godina i preko programiranja. Roža Žombor je u Srbiji organizovao prvu aktivnost u šahu koja je uvrštena u obrazovni sistem. Organizator je nekoliko humanitarnih šahovskih turnira, a tokom svog višegodišnjeg rada više od 1000 učenika je naučio da igraju šah, a od tog broja njih 160 osvojilo je značajne nagrade na raznim takmičenjima. Vodi međunarodnu školu koja se bavi razvojem intelektualnih veština uz pomoć programiranja i kompjuterskih igrica u Subotici, a rukovodilac je i član mnogobrojnih šahovskih sekcija.

Diplomu i plaketu priznanja “dr Ferenc Bodrogvari” sinoć je na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, Roža Žomboru, dodelio predsednik Skupštine grada, Tivadar Bumford. Nagrada se dodeljuje 22.juna na dan rođenja Ferenca Bodrogvarija.

Priznanje “dr Ferenc Bodrogvari” dodeljuje se istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijim od 40 godina u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti, koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kuiltuere u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Premijera predstave “Subotička secesija” u pozorištu “Deže Kostolanji”

Premijera predstave “Subotička secesija” u režiji Zlatka Pakovića, biće održana u pozorištu “Deže Kostolanji” u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *