Demokratska stranka podržava protest poljoprivrednika

A povodom štrajka poljoprivrednika oglasio se i Gradski odbor Demokratske stranke.

U saopštenju se navodi da „Demokratska stranka snažno podržava protest poljoprivrednika Subotice koji traže ispunjenje svih zahteva u okviru organizacije Inicijativa za opstanak poljoprivrednika. Ova inicijativa je slične proteste najavila i organizovala širom cele Srbije”

Pored suše, kao elementarne nepogode koja traje od februara, DS smatra da je mnogo veću štetu poljoprivrednicima nanela zabrana izvoza žitarica i osnovnih životnih namirnica. Umesto da je omogućila građanima nesmetano i kontinuirano snabdevanje u maloprodajnim objektima, zabrana je, kako se navodi, u stvari potpuno destabilizovala tržište. Dovela je do kraha cena žitarica, što je direktno uticalo na prihode poljoprivrednika i dovelo do strašnog disbalansa u odnosu nabavke inputa u proizvodnji i cene krajnjeg proizvoda. Kada se na to doda visoka cena zakupa zemljišta, uticaj suše na useve, kašnjenje i drastično smanjenje subvencija u proizvodnji u odnosu na raniji period i divljanje cene energenata, iz DS tvde da se sasvim slobodno može reći da je nemar i nebriga ministra poljoprivrede, ali i ostalih članova Vlade, doveo poljoprivrednike u položaj koji može rezultirati samo otvorenom pobunom i vapajem za pomoći.

“Takođe, predlog mera pomoći koji se pojavio nakon pritiska poljoprivrednika obuhvata svega oko 2.5 milijardi dinara za 50.000 gazdinstava (a ima ih oko 350.000), ne obuhvata traženo povećanje subvencija po hektaru i ne nudi rešenje za predstojeću žetvu suncokreta, soje i kukuruza”, zaključuje se u saopštenju Go Demokratske stranke.