Dan polja strnih žita i uljane repice

U organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Subotica održan je tradicionalni Dan polja strnih žita i uljane repice na oglednom polju kod farme Mikićevo. Poljoprivrednici su imali priliku da razmene iskustva i dobiju stručne savete o primeni agrotehničkih mera.

Među okupljenim poljoprivrednim proizvođačima bio je i Igor Dulić iz Starog Žednika koji kaže da je ova godina specifična, jer iako je bilo padavina, zbog bolesti koje je donela vlaga neophodna je bila primena skupih fungicida.

Žetva ječma počeće već sledeće nedelje, uljane repice za 12 dana, a pšenice krajem juna. Prema rečima direktora Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Damira Varge očekuju se značajno bolji prinosi u odnosu na prošlu godinu. Kada je reč o ječmu i pšenici prosečan prinos biće oko 6,5 tona.

Stručnjaci su saglasni da je glavni uzročnik smanjenja prinosa ove godine fuzarijum, koji se javlja zbog visokog procenta vlage. I pored tri zaštitna tretmana koja su rađena, zbog fuzerioze zrna prinos će biti manji za 10 odsto.