Dan Gorana – svako zasađeno drvo je fabrika kiseonika

Na prvi dan proleća i uoči obeležavanja Dana Gorana iz Goranskog rasadnika poručuju da je neophodno podići nivo svesti građana o važnosti pošumljavanja jer je iz godine u godinu veći broj posečenog drveća nego zasađenog.

Pokret gorana Srbije najstarija je ekološka organizacija u Srbiji i na Balkanu. Formirana je 1960. godine, kada je organizovana prva goranska akcija u kojoj je učestvovao veliki broj mladih aktivista, a iz društvene potrebe da se prevaziđe nepovoljno stanje šuma, zemljišta i voda, kao osnovnih prirodnih bogatstava naše zemlje.

Goranski rasadnik u Subotici jedan je od najvećih u Srbiji. Godišnje proizvede preko pola miliona raznih sadnica – četinara i lišćara, za masovno pošumljavanje, ali i vrste za uređenje školskih dvorišta i okućnica. Aktivno rade na zaštiti postojećih predela prekrivenih šumom, ali i vrše pošumljavanje, kroz mnoge akcije, a jedna od njih realizovana je jesenas, u saradnji sa lokalnom samoupravom kada je zasađeno oko 1750 sadnica duž Pačirskog puta. Za ovu godinu u planu je sadnja još 2000 sadnica na ovoj deonici puta.

U okviru obeležavanja Dana gorana, u Lovćencu je organizovana akcija sadnje, kažu iz rasadnika i dodaju da će se raditi na podizanju drvoreda i u okolnim selima, zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama. Ekipa Yu eco televizije podseća vas da mislite ekologično, a sadnjom drveća oplemenite svoj životni prostor i doprinesete zajednici u kojoj živite jer je svako zasađeno drvo fabrika kiseonika.