Dan državnosti Srbije obeležava se danas i sutra

Dan državnosti Srbije obeležava se danas i sutra, u znak sećanja na početak Prvog srpskog ustanka i proglašenje prvog Ustava.

Sretenje je datum koji je višestruko značajan za Srbiju, jer osim što je verski praznik, obeležava se i kao Dan državnosti, u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske i isti datum 1835. godine kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

To je doba kada se, ne samo proteruju Turci, nego i na neki način urušava feudalno društvo. Srbija je vrlo brzo, postala jedna od retkih država u kojima nema feudalnog poretka i zemlja koja je u vreme Prvog srpskog ustanka, koji je trajao do 1813. godine, izgubila četvrtinu stanovništva, rekao je Radomir Ninkov, istoričar.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine. Praznuje se 15. i 16. februara, a u narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto.