Carinici pronašli neprijavljene laptopove i devize

Carinici su tokom proteklog vikenda, u saradnji sa policijom, na dva najfrekventnija prelaza, na Horgošu i Kelebiji, otkrili i sprečili pokušaje prenosa neprijavljenog novca i laptop računara u prtljažnicima vozila.

Oba slučaja su otkrivena gotovo istovremeno, jedan na ulazu, a drugi na izlazu iz zemlje.

Neprijavljeni laptopovi otkriveni su na ulaznoj strani prelaza Kelebija kada je na red za redovnu kontrolu pristigao je “BMW X5“ nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji slovenački državljanin.

Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorio da nema ništa i da sa sobom nosi samo lične stvari.

Međutim, pregled koji je usledio demantovao je njegove reči, pošto su carinici u prtljažniku vozila pronašli torbu punu novih laptop računara.

U torbi se našlo čak 6 (šest) novih neprijavljenih laptopova, čija je ukupna vrednost procenjena na preko 18.000 evra.

Gotovo u isto vreme, na izlaz prelaza Horgoš, pristigao je 33-godišnji nemački državljanin srpske nacionalnosti koji se iz Srbije uputio ka Nemačkoj.

Kretao se trakom koja je obeležena zelenim semaforom, koja je namenjena putnicima koji nemaju ništa da prijave, što je u razgovoru sa carinskim službenicima i potvrdio.

Ipak, detaljnim pregledom vozila i prtljaga otkriveno je da se u njegovom prtljažniku kriju neprijavljene devize.

Naime, ovaj putnik je sumu od preko 50.000 evra stavio u kesu koju je umotao u farmerke i tako ih spakovao u kofer, a svoj postupak je pravdao rečima da novac nije njegov, već mu ga je dao prijatelj kako bi mu kupio automobil.

Bez obzira da li je novac vaš ili vam ga je neko dao, svaki iznos veći od 10.000 evra pri prelasku granice mora biti prijavljen.

Tako je i ovom putniku vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra koji ne podleže prijavljivanju, dok je ostatak sume od 40.675 evra privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.