Čak 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju u protekla dva meseca

U prethodna dva meseca čak 92 odsto preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju od kovida-19.

Puni iznos zarade tokom bolovanja zaposlenog isplaćivalo je 72 odsto poslodavaca, dok je kod mikro i malih preduzeća taj procenat iznosio čak 81 odsto, pokazala je anketa koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina. Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do tri nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga.

U 65 odsto anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih, oko 72 odsto, odgovorila je da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima. Njih 15 odsto moralo je da smanji obim poslovanja, a 8 procenata je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme ili uputili zaposlene na rad od kuće.

Komentarišući preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 odsto zarade radnicima obolelim od kovida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid.