Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

U Velikoj većnici Gradske kuće, u petak je, svečanom akademijom i promocijom Zbornika Kultura i identitet Bunjevaca obeležen Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena. Ovo je jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.

Pre 99 godina Velika narodna skupština jednoglasno je donela odluku o tome da se ovi krajevi otcepe od Ugarske i pripoje Kraljevini Srbiji. Iz Nacionalnog saveta Bunjevaca poručuju da su pripreme za obeležavanje velikog jubileja, odnosno sto godina od prisajedinjenja već počele. Predsednica Nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić poručila je da joj je od izuzetnog značaja da se prikažu Bunjevci, kao zajednica, kroz tih sto godina.

Na obeležavanju Dana Velike narodne skupštine promovisan je i Zbornik radova nastalih na naučnom skupu Kultura i identitet Bunjevaca. U izradi Zbornika učestvovalo je 38 autora, između ostalog, razmotren je istorijski tok života Bunjevaca, kao i kulturološki i etnološki aspekti njihove egzistencije.

Obeležavanju Dana Velike narodne skupštine, imeđu ostalih, prisustvovali su Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lok. samouprave Ivan Bošnjak, pomoćnik pok. sekretara za kulturno nasleđe Milan Micić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i zamenik predsednika Skupštine grada Veljko Vojnić.