Bunjevački nacionalni savet ne odustaje

Bunjevački nacionalni savet saopštio je danas da ne odustaje od zahteva za ukidanje naredbe iz 1945. godine kao akta nasilne asimilacije.
Iz tog saveta tvrde da ne postoji nikakav identitetski spor na međudržavnom nivou između Srbije i Hrvatske, te da je izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti u Srbiji slobodno.
„Mi priznajemo svakome ko se izjasnio da je Hrvat, da je pripadnik hrvatske manjine u Republici Srbiji. Poznato je da smo ispred Bunjevačkog nacionalnog saveta javno pozvali Hrvatsko nacionalno veće na saradnju. Na žalost, to je sa podsmehom odbijeno”, poručuju iz BNS reagujući na jučerašnje otvoreno pismo predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića.
Bačićevo HNV se, naime, protivi usvajanju inicijative BNS za proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca, jer bi to, kako smatraju u tom veću, moglo da dovede do podizanja novih tenzija i animoziteta između zajednice Bunjevaca koji se ne osećaju Hrvatima i hrvatske zajednice u Srbiji.
U otvorenom pismu predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku vlade AP Vojvodine Igoru Miroviću, predsednik HNV poručio je da je, kako kaže, bio neugodno iznenađen saopštenjem u kojem stoji da je Pokrajinska vlada obećala da će podržati inicijativu BNS.
Iz BNS, pak, poručuju da podržavaju razgovore predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović i nadaju se da će oni doprineti rešavanju problema, i da će poboljšati položaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji.
„Ne odustajemo od zahteva da se sramna Naredba iz 1945. godine okarakteriše kao akt nasilne asimilacije i da se kao takav smatra ništavnim. Da je to neophodno dokazuju upravo stavovi koje iznosi g. Bačić, i ne samo on. Jednom za svagda treba staviti stvari na svoje mesto i otvarati puteve saradnje”, poručuju iz BNS u saopštenju dostavljenom medijima.