„Biofest“ danas i sutra na Otvorenom univerzitetu

Najveći problem organskih poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini predstavlja nemogućnost nabavke zaštitnih sredstava za kulture koje se gaje, ali i nedostatak poznavanja tehnika online prodaje, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na 16. “Biofestu” koji je otvoren danas.

Na Otvorenom univerzitetu održna je javna rasprava o nacrtu “Akcinonog plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji Vojvodine od 2020.do 2025. godine“. Otvoreni univerzitet i Udruženje “Terras” uključeni su u ovaj program, a njihov zadatak, između ostalog bio je anketiranje organskih poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini. Istraživanja su pokazala, između ostalog, da bi 90% poljoprivrednika prešlo na organsku proizvodnju jer žele da sačuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi. Takođe, istraživanje je pokazalo da su problemi organskih proizvođača najviše vezani za nemogućnost nabavke sredstava za zaštitu, ali i nepoznavanje određenih tehnika prodaje koji bi im omogućili pristup većem broju kupaca.

Jedan od učesnika javne rasprave, Nenad Novaković iz “Organik kontrol sistema” istakao je da u našem gradu organska proizvodnja ima podršku lokalne samouprave od početka i da je to Suboticu pozicioniralo u vodeći grad kada je reč o ovoj vrsti proizvodnje. Iz Subotice je i potekla inicijativa za izradu Akcionog plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji Vojvodine, koji se nalazi u završnoj fazi. Cilj ovog plana je da, između ostalog, postavi ciljeve za narednih 5 godina kako bi se organska proizvodnja u Vojvodini podigla na viši nivo.

Šesnaesti po redu Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest” i sutra će pružiti mogućnost zainteresovanim sugrađanima da pogledaju prodajnu izložbu organskih proizvoda na Otvorenom univerzitetu na drugom ulazu od 10-18 časova. Sutra je na programu i onlajn konferencija na temu “Razvoj ili stagnacija organske proizvodnje u regionu- 30 Terrasovih koraka na organskom putu Srbije”