Bez zdravstvene kartice od 1. jula sa potvrdom kod lekara

 

Oko 400.000 građana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto paprnih zdravstvenih knjižica, navodi Beta. Od 1. jula stare papirne zdravstvene isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a građani koji nisu do sada izvadilii novu zdravstvenu ispravu – karticu, mogu s potvrdom kod lekara. Kako se navodi „građani koji čekaju na nove knjižice se sve češće žale da imaju problem da otvore bolovanje, dobiju recept ili uput, a pritisak trpe i lekari domova zdravlja koji kažu da nova, zdravstvena kartica s elektronskim čipom ima nedostatke“.
Doktorka Nevenka Dimitrijević rekla je da je „glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica – kartica, manjak informacija o pacijentu“. „Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju“.
Republički fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objašnjava da je oko 900.000 kartica spremno za preuzimanje, a da je do sada uručeno nešto više od pet miliona. „Iz RFZO-a napominju da oni koji nisu podneli zahtev, mogu da budu primljeni kod lekara.