Besplatno testiranje na HIV u savetovalištu „Stav+”

Zahvaljujući podršci Globalnog fonda iz Ženeve, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Grada Subotice, u okviru programa savetovanja iz oblasti javnog zdravlja i prevencije polno-prenosivih infekcija, Udruženje građana „Stav +“ u svom savetovalištu u Subotici počelo je da pruža uslugu besplatnog, dobrovoljnog, anonimnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

Svi zainteresovani koji žele da provere svoje zdravlje kada je u pitanju HIV, mogu svakodnevno da se jave na broj telefona 0677 13 83 40 i da zakažu individulani termin ili dođu u savetovalište „Stav +“ koje se nalazi u Ulici Bose Milićević bb (ispod Stadiona malih sportova, preko puta Železničke stanice) ponedeljkom, sredom i petkom od 11 do 15 časova i da lično zakažu termin u skladu sa slobodnim vremenom. Bez zakazivanja termina na savetovanje i testiranje može da se dođe svake druge subote u mesecu od 9 do 13 časova kada dežuraju savetnik i laborant. Za zakazivanje termina, kao i za savetovanje i testiranje nisu potrebni identifikacioni dokument, zdravstvena knjižica niti medicinski uput, kao ni identifikacija imenom i prezimenom.

Testiranje na HIV se radi brzim testom, pomoću kapljice krvi iz prsta, a rezultat se očitava na licu mesta, 15 minuta nakon testiranja.