Agencija za bezbednost saobraćaja: Povećan rizik stradanja mladih u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na mlade ljude i njihove roditelje da obrate pažnju na povećane rizike od stradanja u saobraćaju u ovom periodu. Agencija navodi da je u prvih šest meseci ove godine u Srbiji poginulo 54 mladih ljudi, što je skoro dva odeljenja jednog razreda.

U odnosu na prošlu godinu poginulo je 15 mladih više u istom periodu.

Zabrinjavajući je podatak da svaki peti poginuli mladi vozač nema vozačku dozvolu i da u Srbiji godišnje pogine oko 25 ljudi u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali mladi vozači koji nemaju položen vozački ispit.

Mladi u najvećem broju stradaju, upravo u ovom periodu godine, tokom letnjih meseci i to najčešće vikendom.

Saobraćajne nezgode u kojima učestvuju mladi vozači u većoj meri se događaju noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Ono što je karakteristično, skoro polovina mladih pogine u saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuje samo jedno vozilo, najčešće dolazi do sletanja vozila sa puta zbog gubitka kontrole nad vozilom, odnosno neiskustva i često želje za dokazivanjem.

Svi ti podaci ukazuju na nedovoljno iskustvo mladih u upravljanju vozilom, ali i nedovoljno razvijenu svest o rizicima u saobraćaju.

Najčešći razlozi i faktori koji dovode do njihovog stradanja u putničkim automobilima su neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i puta, a zatim upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve mlade, kao i na njihove roditelje, staratelje, prijatelje i poznanike da utiču na podizanje svesti o tome koliko je važno da svaki izlazak bude dobro isplaniran i unapred dogovoren da bi ostao zapamćen u najboljem sećanju kao dobar provod, navedeno je u saopštenju.