Adaptacija na vrtić

Oko 800 mališana će od 3.septembra prvi put krenuti u vrtiće PU „Naša radost“. Kako bi detetu olakšali prelazak u novu sredinu i navikavanje na novo okruženje i pravila u kolektivu, u ovoj predškolskoj ustanovi od 2006. godine sprovode program „Zajedno u adaptaciji“.

 

Navikavanje deteta na vrtić je izuzetno bitno za razvoj deteta i njegovo prihvatanje nove sredine. Kako bi mališani bez većih problema prihvatili odvajanje od roditelja i navikavanje na novu sredinu, nova pravila i drugare, bitno je da roditelji učestvuju u adaptaciji. Program adaptacije nije obavezan, ali je od velike koristi i za dete i za roditelje. Dužina adaptacije može biti od nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno od procene vaspitača i stručnih saradnika.

 

Najčešće u adaptaciji učestvuju roditelji, ali sa detetom tokom prvih dana u vrtiću mogu boraviti i bliski srodnici sa kojima je dete do tada provodili najviše vremena. Tokom programa adaptacije roditelji i deca su uključeni u zajedničke aktivnosti.

 

Vaspitači će tokom sledeće nedelje obavestiti roditelje o procesu koji ih očekuje tokom perioda adaptacije koji počinje 3. septembra.

Prethodni članak
Sledeći članak