Počeo „Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva“

U svečanoj sali Otvorenog univerziteta sinoć je otvoren devetnaesti po redu “Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva”. Ove godine manifestacija je posvećena obeležavanju 100 godina od potpisivanja Trijanonskog sporazuma.

Prvog dana “Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva” dr Suzana Kujundžić Ostojić održala je predavanje pod nazivom “ Sto godina od potpisivanja Trijanskog sporazuma u Versaju”. Upriličena je i izložba, a posetioci su imali priliku i da vide deo predstave čija je premijera planirana za sredinu oktobra. Po rečima dr Kujundžić Ostojić, pripremajući se za predavanje došla je podatka da je u Mađarskoj ostalo oko 30.000 Bunjevaca nakon potpisivanja sporazuma, a da se danas, 100 godina kasnije njih oko 1000 izjašnjavaju kao Bunjevci koji se u Republici Mađarskoj još uvek bore da dobiju status nacinalne manjine.

S obzirom na okolnosti, ovogodišnje izdanje “Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva” umesto plairanih 5-6, dana trajaće 3 dana. Devetnaesto izdanje ove manifestacije posvećeno je obeležavanju stogodišnjici potpisivanja Trijanonskog sporazuma u Versaju.

Organizator Festivala je KUD “Bunjevka”, a programi se održavaju na Otvorenom univerzitetu i u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”. Festival se završava sutra koncertom “Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva” posvećenom tamburašu Ivanu Šokčiću- Šokcu koji će biti održan u 19 časova u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”.