Besplatni udžbenici za decu iz romske populacije

Članovi GV Nataša Aleksić i Ilija Đukanović uručili su, u OŠ “Đuro Salaj”, udžbenike deci iz romske populacije. Deljenje besplatnih udžbenika jedna je od mera koju lokalna samouprava sprovodi u cilju sprečavanja napuštanja školovanja pre završetka obrazovnog ciklusa.

Za kupovinu udžbenika za decu  romske nacionalnosti lokalna samouprava ove godine opredelila je sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara, a udžbenke su dobili đaci iz tri škole u kojima se školuje najveći procent romskih učenika. Član GV, Nataša Aleksić podseća da je cilj ove mere sprečavanje ranog napuštanja školovanja.

Više od 35 odsto đaka u OŠ “Đuro Salaj” je  romske nacionalnosti. Iz škole navode da đacima, ali i njihovim porodicama veoma znači to što dobijaju besplatne udžbenike, jer većina učenika romske nacionalnosti dolazi iz porodica sa niskim primanjima.

U poslednje vreme sve je više dece iz romske populacije koja ostaju u školskim klupama do kraja obrazovnog ciklusa, poručuju iz škole i dodaju da je situacija ranije bila sasvim drugačija, odnosno da je dolazilo do drastičnog smanjenja broja romskih đaka u višim razredima. Sve je više devojčica iz romske zajednice koje završavaju školovanje, a pre su one školovanje napuštale već u 5. i 6. razredu osnovne škole, rečeno je prilikom dodele udžbenika.