Prekogranična saradnja

Umrežavanje malih i srednjih preduzeća u prekograničnoj regiji, povećavanje njihovih kompetencija u oblasti mehatronike i automatizacije u undustriji, kao i obučavanje studenata za rad u ovim oblastima cilj je prekograničnog programa RILIAM 4.0 čija je otvarajuća konferencija održana danas.

Projekat “Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatiku i mehatroniku- Industri 4.0” realizuju Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Subotice i Tehnički fakultet Univerziteta u Segedinu zajedno sa Inženjerskom komorom okruga Čongrad i Poslovnim inkubatorom Subotica. Ovaj projekat predstavlja nastavak prekograničnog projekta RILIAM koji je završen tokom prošle godine kada su obe visokoobrazovne ustanove nabavile najsavremenije robote za laboratorije.

Za vreme trajanja projekta koji je zvanično započet u februaru ove godine, a završava se 31. jula 2022. godine, biće organizovan niz aktivnosti koje će omogućiti studentima iz Subotice i Segedina da borave u partnerskoj školi, ali i da pohađaju višemesečnu praksu kod poslodavaca u Srbiji, odnosno u Mađarskoj.

Vrednost projekta je oko 400.000 evra, od čega je učešće Evropske unije 85%, a ostatak obezbeđuju partneri na projektu.