112. „Dužijanca“ ovog vikenda

Centralna proslava 112. po redu „Dužijance“, svetkovine koja slavi i blagosilja hleb od novog žita, biće održana od sutra do nedelje u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”.

Centralna proslava počinje sutra, kada će se u HKC „Bunjevačko kolo“ biti održano književno veče posvećeno dr Matiji Maći Evetoviću. Predavač će biti istoričar Stevan Mačković, a organizator programa  je Katoličko društvo „Ivan Antunović“. U petak u Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba radova nastalih na 37. Slamarskoj koloniji u Tavankutu, a potom sledi tamburaško veče, kao i predstavljanje bandaša i bandašice.

U subotu je na programu polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen bistu Blaška Rajića, tradicionalna Skupština risara, a veče je rezervisano za nastup folklornih umetničkih društava.

Centralni program manifestacije biće u nedelju, kada  će učesnici u povorci  ići do katedrale Svete Terezije Aviljske, gde će biti održana svečana misa. Nakon mise,  povorka potom ide  ka centru grada, gde će ovogodišnji bandaš i bandašica predati gradonačelniku hleb od novog žita.

Kako je najavio Marinko Piuković, direktor UBH „Dužijanca“, režim saobraćaja  u nedelju biće prilagođen održavanju manifestacije.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije  su Grad Subotica, Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske.