petak , 22 novembar 2019
Naslovna / Zdravstvo / Značaj krvne slike za uspostavljanje dijagnoze i lečenje

Značaj krvne slike za uspostavljanje dijagnoze i lečenje

Kako bi se na adekvatan način izborili sa virusnim infekcijama neohodno je postaviti pravu dijagnozu, a velika pomoć lekarima u ovom poslu jeste i kompletna krvna slika. Za uspostavljanje prave dijagnoze neophodno je u prvih 48 časova od pojave simptoma virusa uraditi kompletnu krvnu sliku i CRP.

Simptomi koji ukazuju na virusnu infekciju su: obilna sekrecija iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, nevoljnost i blagi bol u grlu. Svi ovi simptomi ukazuju na virusnu infekciju, ali je za postavljanje prave dijagnoze najbolje u prvih 48 časova od pojave simptoma uraditi kompletnu krvnu sliku i CRP, savetuje vlasnik i osnivač “Medlab” laboratorije doc. dr Milan Ubavić. Kod virusnih infekcija se javlja nizak broj leukocita i povećan broj limfocita, ćelija koje se bore protiv virusa u organizmu.

Ako klinička slika virusne infekcije traje 4-5 dana i ako simptomi infekcije ne popuštaju, trebalo bi ponoviti CRP i krvnu sliku, kako bi se utvrdilo da li je došlo do promene u krvnoj slici. Izabrani lekar će na osnovu pregleda pacijenta i rezultata krvne slike odrediti adekvatnu terapiju za lečenje.

Laboratorija “Medlab” u Subotici se nalazi na adresi Nikole Kujundžića 6a. Radno vreme je radnim danima od 7-20 časova, a subotom od 8-12. Sve informacije o vrsti usluga koje laboratorija obavlja mogu se dobiti na brojeve telefona: 523-084 i 551-502. U “Medlabu” postoji mogućnost izlaska na teren, kućnog uzimanja uzoraka. Za ovu uslugu je potrebno pozvatu korisnički servis 24h ranije kako biste zakazali vreme koje Vama odgovara za izlazak patronažne službe „Medlaba” na teren.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U ovoj godini je do sada, u Opštoj bolnici Subotica urađeno oko 2000 mamografskih pregleda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *