nedelja , 26 maj 2019
Naslovna / Društvo / Završen sedmi ciklus akcije „Selu u pohode“

Završen sedmi ciklus akcije „Selu u pohode“

U okviru sedmog ciklusa zdravstvene akcije „Selu u pohode-proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“, pregledano je 535 uglavnom starijih osoba, a i ove godine utvrđeno je da ruralno stanovništvo najčešće pati od hipertenzije, povišenog nivoa šećera i masnoća u krvi, kao i od viška kilograma, poručuju lekari .

Akcija „Selu u pohode“ ove godine sprovedena je u 12 ruralnih mesnih zajednica, a na preglede su dolazili uglavnom stariji sugrađani, te je prosečna starost svih pregledanih osoba 63,9 godina. I ove godine lekari su građanima merili krvni pritisak, nivo šećera i masnoća u krvi, te određivali stepen uhranjenosti. I kod muškaraca i kod žena primećen je značajno veći procenat onih koji imaju višak kilograma, poručuju iz ZZJZ.

Od ukupnog broja građana kojima je izmerena vrednost krvnog pritiska kod 31odsto pacijenata izmerene su vrednosti više od 140 sa 90 , dok su kod 11 osoba izmerene ekstremno visoke vrednosti. Nivo šećera u krvi izmeren je kod 513 pacijenata.

Kod preko 43 odsto pacijenata izmerene su vrednosti holesterola u krvi više od normalnih. U okviru akcije „Selu u pohode“ u nekoliko mesnih zajednica lekari su radili i palpatorni pregled dojki, pregledane su 62 žene, a žene kod kojih su nađene palpatorne promene upućene su na dalju dijagnostiku. Ove godine intenziviran je i edukativni rad, te su u tri škole održane radionice na temu pravilne ishrane, a u predškolskoj ustanovi u Bikovu održane su radionice na temu „Ljudsko telo i zdravlje“.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Đaci OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ prodavali sapun „Zmajevac“

U dvorištu OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” održan je vašar u okviru kog su učenici predstavili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *