utorak , 12 novembar 2019
Naslovna / Društvo / Za sada ni jedan slučaj groznice Zapadnog Nila

Za sada ni jedan slučaj groznice Zapadnog Nila

Iako je u Subotici u trećoj nedelji juna dokazano prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca, za sada nije dokazan ni jedan slučaj ove groznice u našoj zemlji. Epidemiolozi ističu da je ovo oboljenje u osnovi blago i da u 80% slučajeva prolazi bez simptoma.

Na osnovu podataka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda u našem gradu je u trećoj nedelji juna dokazano prisustvo virusa Zapadnog Nila. Naime, ovaj Zavod je u Subotici postavio 5 klopki za komarce i to 2 na Paliću i 3 u samom gradu. Groznica Zapadnog Nila je vektorsko oboljenje u čijem širenju učestvuju gotovo svi poznati komarci. Groznica Zapadnog Nila već je odomaćena bolest koja se javlja svake godine, a epidemiolozi objašnjavaju da nema mesta panici jer je u pitanju blago oboljenje i tek u retkim slučajevima nastaje teška klinička slika bolesti.

Za sada ne postoji odgovarajuća vakcina protiv groznice Zapadnog Nila niti lek koji bi ciljano delovao na ovaj virus. Zbog toga stručnjaci naglašavaju važnost prevencije, koja se pre svega odnosi na organizovano uništavanje svih formi komaraca. Osim ovoga, svaki pojedinac može preduzeti niz odgovarajućih mera u borbi protiv komaraca.

Tokom prošle godine je u Vojvodini registrovano 192 osobe sa teškom kliničkom slikom groznice Zapadnog Nila, a od toga je 31 osoba umrla. U isto vreme na teritoriji Severnobačkog okruga 4 osobe su hospitalizovane sa teškom kliničkom slikom ove groznice.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Zora i Stipan Tomašev u srećnom braku 65 godina

Proglašenjem najstarijeg sugrađanina, sugrađanke i para sa najdužim bračnim stažom u Crvenom krstu je, u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *