petak , 22 novembar 2019
Naslovna / Zdravstvo / Vodite računa o svom zdravlju

Vodite računa o svom zdravlju

Kako bi se prevenirao sve veći broj bračnog steriliteta, stručnjaci savetuju muškarce da na vreme počnu sa analizama semene tečnostosti. Spermogram, osim toga što pokazuje u kakvom je stanju sperma, pokazuje i eventualno postojanje virusne ili bakterijske infekcije koje ukoliko se ne otkriju na vreme mogu dovesti do steriliteta.

Spermogram predstavlja funkcionalnu analizu sperme koja pokazuje pokretljivost, brzinu, ukupan broj spermatozoida i morfologiju. Osim navedenog, spermogram pokazuje i eventualno prisustvo virusne ili bakterijske infekcije, koje ukoliko se ne leče na vreme mogu dovesti do steriliteta.

Po rečima doc. dr Milana Ubavića, vlasnika i osnivača laboratorije “Medlab”, od 10 spermograma koje u proseku uradi dnevno, 2-3 su potpune azospermije, tj bez spermatozoida ili u malom broju pokreljivosti i brojčano spermatozoida. Iz ovog razloga, dr Ubavić savetuje mladiće da najkasnije godinu dana nakon stupanja u seksualne odnose urade spermogram. On takođe navodi da ovu vrstu analize ne treba raditi često zbog toga što promene u spermogramu ne nastupaju brzo. Pre pristupanja ovoj vrsti analize, muškarci bi trebalo da se pripreme na adekvatan način.

Dr Ubavić apeluje na roditelje da na vreme usmere mladiće da misle o svom zdravlju,a svi oni koji odluče da urade spermogram, ovu vrstu analize mogu obaviti u laboratoriji “Medlab” koja se u Subotici nalazi na adresi Nikole Kujundžića 6a. Radno vreme laboratorije je radnim danima od 7-20 časova, a subotom od 8-12. Sve informacije o vrsti usluga koje laboratorija obavlja mogu se dobiti na brojeve: 523-084 i 551-502.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U ovoj godini je do sada, u Opštoj bolnici Subotica urađeno oko 2000 mamografskih pregleda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *