subota , 21 jul 2018
Naslovna / Društvo / Visoke koncentracije polena ambrozije do kraja septembra

Visoke koncentracije polena ambrozije do kraja septembra

 

Visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu će se zadržati do kraja septembra zbog vremenskih uslova koji su pogodni za cvetanje ističu u Zavodu za javno zdravlje. U toku protekle nedelje na teritoriji našeg Grada izmerene koncentracije polena u vazduhu pokazuju da se i dalje nalazimo u crvenoj zoni što će uticati na produženje alergijskih reakcija kod osetljivih osoba napominju lekari.

Biolog u ZZJZ, Tatjana Škorić, ističe da je koncentracija polena u vazduhu u toku protekle nedelje bila visoka, da je izmereno preko 300 polenovih zrna u vazduhu po metru kubnom i da se nalazimo u crvenoj zoni. I u narednom periodu se očekuju visoke vrednosti koje su iznad 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, a pad koncentracje prema procenama stručnjaka biće tek krajem meseca.

Prema rečima specijaliste socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja u ZZJZ, dr Zorice Dragaš, simptomi koji se javljaju kod alrgičnih osoba biće delimično smanjeni kada se koncentracija polena u vazduhu smanji. Međutim, ukoliko se lepo vreme nastavi, a uz to i dalje cvetanje ambrozije, alergijske reakcije koje će možda biti blažeg intenziteta imaće duže trajanje. Zbog toga je važno da pacijenti uzimaju propisanu terapiju i vrše preventivne mere kako bi dodatno smanjili alergiju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje izuzetno visoke koncentracije izmerene su 2012. i 2013.godine 1.000 polenovih zrna u vazduhu po kubnom metru, a u toku ove godine na teritoriji našeg grada najveća koncentracija polena u vazduhu za sada je izmerena 1. septembra kada je iznosila je 630 zrna po kubnom metru vazduha. Ambrozija je korovska biljka čije cvetanje traje stotinu dana, a merenja će se vršiti do novembra.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Zakon o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

 Od 1. jula na snagu je stupio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *