nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / U Subotici potvrđen virus svinjskog gripa

U Subotici potvrđen virus svinjskog gripa

U Subotici je dokazano prisustvo takozvanog “svinjskog gripa” kod jedne obolele osobe. Epidemiolozi poručuju da je u putanju virus koji je već 10 godina aktuelan, te da vakcina pruža zaštitu i od ovog tipa gripa, a nevakcinisanim osobama preporučuju da se zaštite na uobičajen način.

Po rečima epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojše Bohuckog, u Subotici je krajem prošle nedelje dokazano prisustvo influence tip A, podtip H1N1, poznatog kao “svinjski grip”. Iz nedelje u nedelju se povećava broj obolelih od gripa u Severnobačkom okrugu, ali ako se posmatra apsolutna vrednost na 100.000 stanovnika incidenca je relativno niska i daleko je od epidemije. Vrhunac sezone gripa može da se očekuje u februaru. Po rečima dr Bohuckog virus H1N1 je veoma aktivan na teritoriji cele Evrope.

Virus gripa tip A, podtip H1N1 je prisutan od 2009. godine tokom zime. Virus neprestano cirkuliše i izaziva istu klinički sliku kao i drugi tipovi influence.

Poslednje doze vakcina protiv gripa koje je dobio subotički Dom zdravlja su utrošene tokom ovog meseca, što govori i o porastu svesti kod naših sugrađana o važnosti prevencije protiv ove zarane bolesti. Nevakcinisanim osobama lekari savetuju da izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi, kontakt sa obolelim osobama, redovnu higijenu ruku i provetravanje prostorija kako bi mogućnost širenja virusa gripa sveli na minimum.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Iako su često prisutne mnoge poteškoće i prepreke, svaka medicinska sestra treba da pruži svoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *