nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Društvo / Turističke agencije

Turističke agencije

Depozit za otvaranje turističkih agencija, mogućnost da se turistički inspektor pojavi anonimno kao kupac aranžmana i oduzimanje licenci za rad turističkoj agenciji kojoj se dva puta u jednoj godini zabrani rad novine su danas donetog Zakona o turizmu.
Pored dosadašnje obaveze garancije turistickim agencijama uvodi se i depozit kao uslov za dobijanje licence, a državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević kaže za Tanjug da se ova obaveza uvodi „kako ne bi mogla tek tako da se otvori turistička agencija bez ikakvog kapitala“.
„Usklađivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo veći stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dođe do većih šteta nama je cilj da napravimo balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dođe do realizacije putovanja“, objasnio je Knežević.
Zakonom o turizmu tako se stvara osnov da se ubuduće turističke agencije organizatori putovanja razvrstaju u kategorije, u odnosu na broj putnika i vrednost aranžmana, objašnjava on i dodaje da će sve biti uređeno pravilnikom na čijoj izradi će raditi radna grupa koja će biti formirana u narednih desetak dana.
Knežević kaže da je novim zakonom dodatno uvedena mogućost za oduzimanje licence kod organizatora putovanja
„ako u jednoj godini dođe dva puta do zabrane rada“, a objasnjava i da će turistički inspektori pri kontroli moći da nastupe i kao anonimni kupci aranžmana.
Zakon o turizmu omogućava i turistički vodičima da za licencu polažu i na znakovnom jeziku.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Poslednjih godina primetan pad u korišćenju SOS telefona

U toku prethodne godine oko 500 naših sugrađana koristilo je usluge SOS telefona. Za ovu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *