nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Društvo / Trihineloza

Trihineloza

Zima je vreme svinjokolja, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica u našem gradu je poslednja epidemija trihinelozom registrovana 2013. godine, dok je na teritoriji Severnobačkog okruga registrovana pre 14 godina.

Trihineloza predstavlja zarazno oboljenje koje nastaje nakon konzumacije namirnice životinjskog porekla koja je inficirana larvama parazita trihinele. Blažu klinički sliku karakteriše bolnost mišića, povišena telesna temperatura i nadutost lica što ne pobuđuje sumnju na trihinelozu. Najčešće se dijagnoza postavlja tek kod ozbiljnije kliničke slike kada osoba završi u bolnici i kada se urade obimnije pretrage. Kod ovog oboljenja najvažnija je prevencija, ističu stručnjaci.

Kako bismo prilikom svinjokolja bili u potpunosti sigurni da se radi o zdravom mesu, potrebno ga je odneti u veterinarsku stanicu na analizu. Analiza uzorka mesa je svega 400 dinara i gotova je za 1 dan, što kada se uzme u obzir da svinja od 100 kg može da zarazi 200 ljudi, zaista ne predstavlja veliki izdatak za kućni budžet i pre svega zdravlje svih onih koji će meso konzumirati.

Da je svest Subotičana o značaju prevencije od trihineloze na visokom nivou govori i činjenica da je poslednja manja, porodična epidemija ovom zaraznom bolešću u našem graddu registrovana pre 6 godina. Ipak, stručnjaci ističu da se svake godine trihineloza registruje u Vojvodini.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Poslednjih godina primetan pad u korišćenju SOS telefona

U toku prethodne godine oko 500 naših sugrađana koristilo je usluge SOS telefona. Za ovu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *