sreda , 17 jul 2019
Naslovna / Društvo / Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, obeležava se danas, sa ciljem da se skrene pažnja i interesovanje javnosti prvenstveno na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.

Šećerna bolest je kompleksno oboljenje koje nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u gušterači (pankreasu), usled čega biva narušen metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti. Bez obzira što je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba, budući da je najčešće prouzrokovana savremenim načino mživota, od kojih su najčešći: nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu.

Suočena sa svojevrsnom pandemijom šećerne bolesti, Internacionalna dijabetološka federacija (IDF), podržana od Svetske zdravstvene organizacije, ustanovila je još 1991. godine Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava svakog 14. novembra.
Ovaj dan je izabran zbog toga što je to dan rođenja kanadskog naučnika Frederika Granta Bantinga pronalazača insulina. Svake godine se kreira novi moto pod kojim se obeležava ovaj dan. Ovogodišnji moto Svetskog dana borbe protiv šećerne blesti je „Porodica i dijabetes“.
Prema podacima, svaka 11. osoba u svetu boluje od šećerne bolesti. U Srbiji od dijabetesa boluje 710 hiljada ljudi. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nisu obolele i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Održani „Dani Nikole Tesle u Subotici“

U organizaciji Udruženja Ličana „Lika“, u subotu, na Vodicama održana je 6. po redu manifestacija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *