subota , 26 maj 2018
Naslovna / Kultura / Sinoć svečano otvoren festival ,,Zavičajni dani”

Sinoć svečano otvoren festival ,,Zavičajni dani”

 

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je svečano otvoren festival ,,Zavičajni dani” u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. Svečanom otvaranju festivala, pod sloganom ,,Različiost zbližava”, prisustvovao je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu dr Milan Micić. ,,Zavičajni dani” se održavaju četvrti put, a do desetog septembra posetiocima će biti ponuđen bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicije i međunaronu saradnju Srdjan Samardžić, je svečano otvorio festival i u ime gradonačelnika Bogdana Labana sve prisutne podsetio na činjenicu da je Subotica grad različitosti u kome vlada tolerancija.

Prema rečima organizatora zavičaj je izuzetno važan deo u životu svakog pojedinca i želja da se sećanje na njega očuva kao i da se napreduje u stvaranju zajedničkog života u Subotici, bila je ideja za nastanak ,,Zavičajnih dana” koji se održavaju od 2014.godine. Predsednik Saveza srpskih udruženja SBO, Saša Gravorac, naglasio je da je festival ove godine imao i značajnu finansijksu podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama koji su za Festival opredelili 70.000dinara.

Slogan ,,Različitost zbližava” bio je inspiracija i za govor koji je prisutnima održao prezviter Dragan Stokin koji je ovogodišnji dobitnik povelje za izuzetan doprinos. Prezviter je naglasio važnost zavičaja i identiteta, a takođe napomenuo da se u toku svog petnaestogodišnjeg rada trudio da propoveda prave istinske etičke vrednosti koje su obeležje i Zavičajnih dana.

Festival ,,Zavičajni dani” traje sedam dana u toku kojih će biti predstavljen bogat kulturno umetnički program poput konferencije beba, folklornih nastupa, koncerta, domaće radinosti i narodnog stvaralaštva koje bi trebalo sačuvati od zaborava naglšašavaju organizatori. Iz budžeta Grada za održavanje Festivala opredeljeno je milion i dvesta hiljada dinara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Promocija knjige „Feniks- virtuozni let“ u Bačkoj Topoli

U potkrovlju biblioteke „Eržebet Juhas“ u Bačkoj Topoli u četvrtak od 18 časova biće predstavljena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *