četvrtak , 16 jul 2020
Naslovna / Poljoprivreda / Saveti stručnjaka

Saveti stručnjaka

Stručnjaci iz PSS savetuju pregled useva ječma, te po potrebi sprovođenje zaštitinih tetmana. Zasadi bresaka i nektarina u različitim su fazama, te je u zavisnosti od faze, takođe potrebno sprovesti zaštitne tretmane.
Usevi ozimog ječma se nalaze u fazi vlatanja-pojava prvog kolenca, kažu iz PSS Subotice, a vizuelnim pregledima useva, utvrđeno je prisustvo simptoma bijnih bolesti i to mrežaste pegavosti lista ječma, pepelnica žita i sočivasta pegavost lista ječma. Stručnjaci savetuju pregled useva, te po potrebi da se uradi zaštitini tretman.
Zasadi bresaka i nektarina nalaze se u različitim fazama, a u zavisnosti od faze potrebno je sprovesti preventivne mere zaštite. Takođe, zasadi kajsije se nalaze u fazi pred samo cvetanje, te je i tu aktuelna zaštita od gljivice monilija koja prouzrokuje sušenje cvetova i grančica. Stručnjaci naglašavaju da je u fazama cvetanja prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno preduzimanje svih mera u cilju zaštite pčekla i drugih oprašivača. Poželjno bi bilo da se tretman fungicidima izvodi u najtoplijem delu dana, zbog što boljeg delovanja sredstava, preporučuju stručnjaci.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počela žetva ječma

Žetva ječma počela je za vikend, a prema prvim procenama stručnjaka ovogodišnji rod ove kulture …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *