ponedeljak , 13 jul 2020
Naslovna / Poljoprivreda / Saveti stručnjaka poljoprivrednim proizvođačima

Saveti stručnjaka poljoprivrednim proizvođačima

Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Subotica preporučuju poljoprivrednicima koji gaje breskve i nektarine pregled biljaka i utvrđivanje faze razvoja, kako bi se sproveo odgovarajući tretman. Kod zasada kruške utvrđeno je prisustvo imaga obične kruškine buve te se proporučuje odgovarajući tretman za suzbijanje štetočina.

Breskve i nektarine se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi mirovanja do kraja bubrenja lisnih pupoljaka, odnosno pojava “zelene tačke”. Kako ističe stručni suradnik za zaštitu bilja PSS Subotica, Nikola Ostrogonac, u vlažnim uslovima i pri trenutnim temepraturama može doći do pojave kovrdžavosti lista breskve.

Zasadi krušaka se nalazi u fazi mirovanja, ali je utvrđeno prisustvo imaga obične kruškine buve, kao i položena jaja u niskom intenzitetu. Kako stručnjaci objašnjavaju, nalazimo se na početku procesa polaganja jaja prezimljujuće generacije, a budući da se tokom sledeće nedelje najavljuje porast temperatura koje će pojačati aktivnosti ove štetočine, doći će do intenzivnijeg polaganja jaja.

Na području delovanja PSS Subotica usevi uljane repice nalaze se u fazi 9 i više listova razvijeno, a registrovano je prisustvo imaga male i velike repičine pipe. Za sada stručnjaci ne preporučuju hemijske mere zaštite, budući da su regisatrovane brojnosti za sada niske, a prisustvo imaga na biljkama je ispod praga štetnosti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Podstičemo digitalizaciju u poljoprivredi za veći profit poljoprivrednicima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *