sreda , 17 jul 2019
Naslovna / Zdravstvo / Početak sezone alergija

Početak sezone alergija

Sa dolaskom lepšeg vremena počela je sezona cvetanja drveća i trave, a osetljive osobe počinju da osećaju alergijske tegobe. Stručnjaci savetuju da alergične osobe počnu na vreme sa uzimanjem propisane terapije kao i da izbegavaju alergene kad god je to moguće.

U ovo doba godine u vazduhu se beleži određena količina polena drveća i trave u vazduhu koje kod alergičnih osoba mogu izazvati određene alergijske reakcije. Kod osetljivijih osoba i manje koncentracije polena alergena u vazduhu izazivaju tegobe koje mogu uticati na kvalitet života.

Stručnjaci savetuju alergične osobe da alergiju drže pod kontrolom na taj način što će kad god je to moguće izbegavati kontakt sa alergenom. Trebalo bi pratiti vremensku prognozu i izveštaj Zavoda za javno zdravlje o prisutnim alergenima u vazduhu, te shodno tome planirati svoje dnevne aktivnosti i obaveze.

Pomoć u ublažavanju alergijskih tegoba mogu pružiti i određeni medikamenti, a kod odabira i primene je najbolje konsultovati lekara ili farmaceuta. Postoji i određeni broj sredstava koji se mogu nabaviti i bez lekarskog recepta, poput homeopatskih preparata i antihistaminika koji se nalaze u obliku tableta za odrasle i sirupa za decu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svečano uručenje sertifikata o akreditaciji Opštoj bolnici Subotica

Direktoru Opšte bolnice Subotica u prostorijama ove zdravstvene ustanove svečano je uručen sertifikat o akreditaciji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *