petak , 5 jun 2020
Naslovna / Kultura / Otvorena izložba posvećena Grupi Bosch+Bosch

Otvorena izložba posvećena Grupi Bosch+Bosch

U Gradskom muzeju Subotica otvorena je izložba “Grupa Bosch+Bosch i Subotica” povodom 50 godina od osnivanja ove grupe. Na izložbi je prikazan presek stvaralaštva svih članova grupe.

Katalin Ladik, bila je članica Grupe Bosch+Bosch od 1973-1976. godine. Krajem 60-tih godina prošlog veka počela je da se bavi multimedijalnom umetnošću i to je ono što je spojilo sa ovom grupom. Ova konceptualna umetnica, inspiraciju je nalazila u korenima, u narodnoj umetnosti. Iako nije dugo bila član Grupe Bosch+Bosch, kako kaže i nakon raspada Grupe njeni članovi su i dalje sarađivali.

Autorke izložbe, kustoskinje Gradskog muzeja Subotica, dr Olga, Kovačev Ninkov i Ljubica Vuković Dulić, na izložbi su prikazale presek stvaralaštva svih članova Grupe Bosch+Bosch koji su radili do 1976. godine, kada se grupa raspala. Po rečima stručnjaka, rad ove Grupe može se imenovati terminom nova umetnička praksa. Područja umetničkog delovanja njenih članova bila su: vizuelna semiologija, tipografska, konkretna poezija, konceptualna umetnost, književnost, film, land art, projekti i akcije, performansi, instalacije, multimediji, kritika i tekstovi o umetnosti, novi strip i mail art.

Grupa Bosch+Bosch osnovana je u subotičkoj poslastičarnici Triglav 1969. godine na inicajtivu Slavka Matkovića. Svoj rad grupa je započela pod okriljem likovne redakcije Tribine mladih u Subotici. Njeni članovi su, pri onsivanju bili: Balint Sombati, Laslo Salma, Zoltan Mađar, Edita Baš, Ištvan Krekovič i Slobodan Tomanović. Iz grupe su zbog drugačijeg umetničkog opredeljenja ubrzo istupili neki umetnici, dok su joj se tokom godina drugi umetnici pridruživali, sve do raspada Grupe 1976. godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Filmski festival na Paliću od 8. do 14. avgusta

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu, od 8. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *