utorak , 17 septembar 2019
Naslovna / Društvo / Obratiti pažnju prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava

Obratiti pažnju prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava

Uoči najluđe novogodišnje noći stručnnjaci upozoravaju da bi trebalo obratiti pažnju prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava. Iz službe za Hitnu pomoć napominju da bi posebnu pažnju trebalo da obrate roditelji kako bi se sprečile povrede kod dece koja su najrizičnija grupa.

Željko Jakovljević, šef pirotehničke radnje, rekao nam je da je upotreba pirotehničkih sredstava bezbedna ukoliko se kupci pridržavaju uputstva i proverenu i testiranu robu nabavljaju u legalnim radnjama. On ističe da se uoči praznika najviše traže petarde, ali da je ipak vatromet ono što najviše preporučuju kupcima zbog sjajnih svetlosnih efekata koje stavarju bez buke.

Prema rečima dr Vanje Vujinović, lekara Opšte prakse Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja, deca starosti između sedam i devet godina su najugroženija grupa. Roditelji bi trebalo da obrate više pažnje na svoju decu, da im ne kupuju i ne dozvoljavaju upotrebu pirotehničkih sredstava jer neadekvatna upotreba može dovesti do ozbiljnih i opasnih povreda, istakla je ona.

Primer dečaka iz Loznice kojem je pre nekoliko dana izvršena amputacija dva prsta šake je još jedan apel da novogodišnju noć treba proslaviti u miru u krugu porodice i prijatelja izbegavajući rizična ponašanja ističu stručnjaci.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Predsednik Skupštine grada posetio porodicu Majoroš koja je u maju postala bogatija za tri člana

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford posetio je porodicu Majoroš, supružnike Željku i Denisa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *