subota , 4 april 2020
Naslovna / Ekonomija / Najveći problem radnika u 2018. godini- niske zarade

Najveći problem radnika u 2018. godini- niske zarade

Najveći problem radnika ove godine bile su niske zarade koje ne obezbeđuju minimalnu egzistenciju, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice. Ovaj problem dovodi do odliva radne snage u inostranstvo te iz Sindikata predviđaju da će nedostatak radne snage biti postati kočnica razvoja našeg grada.

Sumirajući godinu na izmaku iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice poručuju da 2018. godina nije bila turbulentna kao prethodnih 5-6 godina kada je najveći problem radnika bio ne uplaćivanje doprinosa i zarada. Ove godine radnike su najviše mučile niske zarade koje ne obezbeđuju zadovoljavanje minimalne potrošačke korpe.

Niske zarade dovele su do odliva radne snage u inostranstvo, a taj trend će se nastaviti i u budućnosti ukoliko se nešto ne promeni, smatraju u Savezu samostalnih sindikata grada Subotica. Oni rešenje vide u povećanju minimalne cene rada gde bi minimalna mesečna plata bila 300 evra odnosno oko 36.000 dinara što predstavlja cenu minimalne potrošačke korpe u Srbiji.

Kako ističu u Sindikatu veliki odliv radne snage iz Subotice nastaviće se i u budućnosti ukoliko se plate ne povećaju odmah, a takođe napominju da osim povećanja minimalne cene rada poslodavci treba da povećavaju i plate školovanoj radnoj snazi.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević obišao je gazdinstvo Stipana Šarčevića u Starom Žedniku

U okviru radne posete Gradu Subotici, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević sa saradnicima obišao je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *