utorak , 31 mart 2020
Naslovna / Društvo / Šarčević:“Lažna odeljenja“ za čuvanje radnih mesta

Šarčević:“Lažna odeljenja“ za čuvanje radnih mesta

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su prethodnih godina u školama u Srbiji pravljena „lažna odeljenja“ sa malim brojem učenika kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, te da se tome moralo stati na put. On je za Tanjug rekao da podatak sindikata da će u školama u Srbiji od ove školske godine biti 800 odeljenja manje, treba uzeti sa rezervom jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologiju.

Za tehnološke viškove u prosveti, nastale zbog smanjenja broja odeljenja, on rešenje vidi u odlasku u penziju svih starijih od 65 godina, kao i u otpremninama i prekvalifikaciji.- Rešili smo da konstrolišemo sistem. Imate u osnovnim školama da je prosek đaka po odeljenju 19,2, a zašto nije kvalitet nastave na tom nivou? Zašto nemaju svi četvorke ili petice u školi? Znate, 19 đaka po odeljenju, to nema ni u jednoj evropskoj zemlji, to je u privatnim školama privilegija – pojašnjava ministar.

Podseća da po zakonu odeljenja treba da imaju 25 učenika i pita zbog čega su se svih prethodnih godina pravila lažna odeljenja sa malim brojem đaka.- Sve je to bilo zarad zaposlenosti, đaci su tu bili u trećem planu. Moramo naučiti naše ljude da postoji prekvalifikacija, da postoje otpremnine – obezbeđeno je 1.200, da oni koji imaju 65 godina treba da idu u penziju – naglasio je ministar.

On kaže da takvih u sistemu ima oko 900 i da je im aktuelni zakon o radu to dozvoljava, ali da će ih poseban lex specijalis naterati da odu u penziju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nove mere Vlade Srbije: Zabrana kretanja vikendom od 15h do 5h, nema šetnje kućnih ljubimaca između 20 i 21h

Svim građanima R. Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *