utorak , 14 jul 2020
Naslovna / Zdravstvo / Epidemiološka situacija u Subotici u proteklih nekoliko dana stabilna

Epidemiološka situacija u Subotici u proteklih nekoliko dana stabilna

U poslednjih nekoliko dana u našem gradu nije zabeležen ni jedan novi slučaj obolevanja od infekcije kovid 19. Stručnjaci poručuju da boravak u gradu, na primorju ili na bazenu uz pridržavanje svih mera prevencije, nosi podjednak epidemiološki rizik, te razloga za odlaganje putovanja nema.

Trenutna epidemiološka situacija kada je u pitanju infekcija kovid 19 u našem gradu je stabilna i u poslednjih nekoliko dana nije zabeležn ni jedan slučaj novoobolelih od ovog virusa, kaže epidemiolog ZZJZ Subotica, dr Nebojša Bohucki. Od početka epidemije u našem gradu je obolelo 56 osoba od ove infekcije. Ovaj broj je daleko ispod republičkog proseka, objašnjava dr Bohucki.

S obzirom na to da je korona virus novo oboljenje, teško je oceniti kako će se ponašati tokom letnjeg perioda, kažu stručnjaci. Međutim, kako objašnjavaju, za očekivati je da će se u uslovima visoke spoljašnje temperature tokom leta i usled pojačanog UV zračenja virus deaktivirati, što je povoljno u epidemiološkom smislu. Stručnjaci objašnjavaju da boravak u Subotici ili na primorju nosi podjednak epidemiološki rizik, ali da se treba pridržavati preventivnih mera zaštite, te da razloga za odlaganje putovanja nema. Kod odlaska na bazen, epidemiolozi ističu da budući da se voda hloriše bojazni od ovog virusa u tom smislu nema, budući da se i površine oko bazena redovno dezinfikuju, te indirektan put prenošenja virusa nije od značaja na bazenima.

Odndavno, u ZZJZ Subotica može da se obavi i testiranje na kovid 19 na lični zahtev. Ovaj test je moguće obaviti svakog radnog dana od 7-9 časova, ali je pre toga neophodno uplatiti 6000 dinara na jedinstveni žiro račun. Sa dokazom o uplati, bez zakazivanja, u navedeno vreme da se obavi test.

Pre nekoliko dana je Vlada Republike Srbije usvojila odluku kojom se dozvoljava ulazak svim putnicima u našu zemlju bez testa na korona virus i samoizolacije u trajanju od 14 dana.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Oprezno sa upotrebom klima uređaja

Sa dolaskom visokih letnjih temperatura, mnogi spas od vrućina u kućnim uslovima potraže u klima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *