četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Ceger umesto plastičnih kesa

Ceger umesto plastičnih kesa

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, prošle godine u promet je stavljeno oko 349 000 tona ambalaže, u koju spadaju i plastične kese koje se masovno upotrebljavaju. U zavisnosti od tipa i sastava kese potrebno je da prođe između 100 i 300 godina da se ona razgradi, ipak, poslednjih godina uglavnom se upotrebljavaju kese koje se brže razgrađuju, poručuju iz CEKOR-a.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali, istakli su da se trude da ne koriste plastične kese već da u kupovinu idu sa cegerom. Ipak, oni navode da je izuzetno teško potpuno se odreći upotrebe plastičnih kesa jer se one dele svuda.

Plastične kese, osim što se izuzetno dugo razrađuju, drastično narušavaju izgled grada, poručuju iz CEKORA-a, i dodaju da se, ipak, u poslednje vreme desio pomak, te da proizvođači plastičnih kesa u toku procesa proizvodnje dodaju posebne aditive koji pomažu bržoj razgradnji, ovakve kese su već u širokoj upotrebi.

Stručnjaci navode da je za rešavanje većine ekoloških problema neophodna promena svesti građana, a to se najefikasnije postiže putem edukacija od najranijeg uzrasta. Ekipa YU ECO televizije apeluje na sve građane da smanje upotrebu plastičnih kesa, te da u kuopovinu idu sa, mnogo praktičnijim, cegerima.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Tokom jučerašnjeg nevremena u Subotici je u proseku palo 45 litara kiše

U Subotici je juče tokom kratkotrajnog nevremena palo 45 litara kiše. Dok je najveća količina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *