četvrtak , 13 decembar 2018
Naslovna / Društvo / 37 odsto slučajeva nasilja odnosi se na partnerske odnose

37 odsto slučajeva nasilja odnosi se na partnerske odnose

Od ukupnog broja slučajeva nasilja, koji su prijavljeni subotičkom Centru za socijalni rad, 37 odsto odnosi se na partnerske odnose. Kako su po statistici, u 85 odsto slučajeva počinioci nasilja muškarci u Centru za socijalni rad već dva meseca sprovodi se psihoterapijski program za počinioce nasilja muškog pola. Za stručne radnike centara za socijalni rad u ovom delu Vojvodine danas je održana obuka za sprovođenje ovog programa.

Tretman za rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima u našoj zemlji sprovodi se od 2011. godine, uglavnom u većim centrima. Ovaj model, koji se pored naše zemlje primenjuje još samo u Norveškoj, prema rečima stručnjaka- jedini je psihoterapijski.

Tretman se zasniva na radioničarskom radu po grupama, u okviru kojeg se obrađuj osam tema. Po svom karakteru je psihoterapijski jer je usmeren ka promeni uverenja i ponašanja kod počinilaca nasilja.

Od početka godine u Centru za socijalni rad registrovano je čak 366 slučajeva nasilja, a od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 236 slučajeva. Čak 37 odsto slučajeva odnosi se na nasilje u partnerskim odnosima.

U praksi je dokazano da se čak 70 do 80 odsto onih koji učestvuju u radu radionica, više ne registruju kao nasilnici.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pojačane kontrole veterinarske inspekcije

Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planiraju pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *