Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslom Palkovičem o zajedničkim projektima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslom Palkovičem o zajedničkim projektima dveju zemalja u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Sagovornici su, u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici, razmatrali pitanje realizacije projekta modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, za šta će Srbija uskoro potpisati finansijski ugovor za poslednju deonicu na teritoriji Srbije, Novi Sad–Subotica, a Mađarska ugovor za izvođenje radova.
Mihajlović je podvukla da je to za Srbiju prioritetan projekat, i dodala da očekuje da kompletna brza pruga na teritoriji Srbije bude završena u naredne tri do tri i po godine.
U razgovoru je bilo reči i o uklanjanju nefizičkih barijera između dve zemlje, i to kroz proširenje prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskom i železničkom graničnom prelazu između dve zemlje.
Mađarska je članica EU i mora da ispuni određene standarde, ali i mi moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure. Jedna od tačaka koja će se nalaziti u sporazumu dveju vlada, koji će potpisati premijerka Ana Brnabić, jeste upravo uklanjanje nefizičkih barijera, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona, naglasila je ona.
Na sastanku je, kako je prenela, razgovarano i o realizaciji memoranduma koji će biti potpisani na zajedničkoj sednici vlada – o nadogradnji pruge između Subotice i Segedina i unapređenju rada brodske prevodnice na Tisi.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime