Značaj očuvanja životne sredine

Svega 4 % Subotice nalazi se pod šumama, ali se ipak svrstava u “zelene” gradove u odnosu na gradove u okruženju, tvrde stručnjaci.

Mali procent našeg grada nalazi se pod šumama, a i sam vetrozaštitini pojas je tanji, te bi po rečima stručnjaka iz Goranskog rasadnika trebalo proširiti površine pod šumom i ojačati vetrozaštitni pojas. Višedecenijskim delovanjem na lokalu i šire, Goranski rasadnik se trudi da i kroz edukaciju i kroz praktično delovanje utiče na povećanje zelenih površina kao i na očuvanje postojećih.

Jedna od akcija u koje je uključen Goranski rasadnik je i akcija ozelenjavanja dvorišta vrtića i škola u našem gradu. Goranski rasadnik će za ovu akciju donirati 1200 različitih vrsta sadnica koje će krasiti dvorišta predškolskih i školskih ustanova na teritoriji Subotice. Kako bi ova akcija bila uspešna, stručnjaci iz Goranskog rasadnika su napravili plan revitalizacije površina u koje će biti zasađene nove biljne vrste u vrtićima i školama.

Očuvanje životne sredine i rad na povećavanju zelenih površina predstavlja jedan od osnovnih principa Goranskog rasadnika Subotica.