Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje

Fizička aktivnost veoma je značajna za očuvanje i unapređenje zdravlja, poručuju lekari u susret Danu pešačenja u Srbiji koji se obeležava sutra. Fizička neaktivnost jedan je osnovnih faktora koji potpomaže razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su prvi uzrok smrtnosti stanovništva u celom svetu i kod nas.

Fizička aktivnost pomaže u održavanju balansa unete i potrošene energije i omogućava prevenciju gojaznosti. Pored toga, upražnjavanje bilo kod vida fizičke aktivnosti pomaže u prevenciji mnogih bolesti i doprinosi boljem raspoloženju. Naši sugrađani svesni su toga koliko je fizička aktivnost važna za očuvanje zdravlja.

Zadovoljavajuća fizička aktivnosti za svakog odraslog, prosečnog i zdravog čoveka, kao i za svakog čoveka koji već ima razvijenu neku bolest koja je dobro kontrolisana, po rečima stručnjaka, podrazumeva svakodnevno, minimum pola sata umerene fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost od posebnog je značaja za savremenog čoveka koji veći deo dana provodi sedeći i koji je izložen velikom stresu.

Po rečima lekara najznačajnije zdravstvene dobiti od fizičke aktivnosti su održavanje normalnog krvnog pritiska, povećanje prokrvljenosti srčanog mišića, održavanje ravnoteže između unosa i potrošnje energije, umanjivanje rizika od bolesti srca, arterioskleroze i moždanog udara, održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi, jačanje otpornosti na stresogene uticaje i mnoge druge.