“Život u tvojim rukama”

U okviru kampanje “Život u tvojim rukama” stručni tim Crvenog krsta održao je u subotu obuku sportskim radnicima kako da pruže pomoći osobi, kod koje je došlo do iznenadnog srčanog zastoja. Pored rukovodstva Crvenog krsta Srbije, obuci su prisustvovali i istaknuti sportski radnici.

Prema podacima, više od 70 odsto slučajeva iznenadnih srčanih zastoja događa se u vanbolničkim uslovima, a prva tri minuta su najznačajnija za pružanje pomoći. Nažalost, tek 20 posto ljudi spremno je da reaguje, a osnovni razlog je neznanje. Kako bi se što više građana osposobilo za pružanje pomoći, Crveni krst sprovodi kampanju “Život u tvojim rukama“.

Promoter akcije u Subotici je proslavljeni sportista, reprezentativac u stonom tenisu, Zoran Kalinić.

Obuku za primenu mera osnovne životne potpore, prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilije Đukanovića, trebalo bi uvrstiti u redovan plan aktivnosti Crvenog krsta.

Pored mera osnovne životne potpore, u okviru obuke, sportski radnici imali su priliku i da se upoznaju sa korišćenjem automatskog spoljašnjeg defibrilatora.