ŽFK Spartak Subotica prošao u drugu rundu UEFA lige šampiona

ISTORIJA: ŽFK Spartak Subotica prošao u drugu rundu UEFA lige šampiona

Subota 9. septembar 2023. od 16:00 časova. Danska, Køge Stadion. Vreme sunčano, prijatno za igru 24°. Sudija Liudmyla Telbukh (UKR).

Spartak prošao u drugu rundu 

Pre početka mini turnira domaćin HB Køge je važio za favorita, ali nakon pobede finske ekipe nad Dankinjama porasle su i ambicije Subotičanki. Na kraju se pokazalo da su opravdano bile ambiciozne iako utakmica nije počela dobro za Spartak.

Već u trećoj minuti KuPS izvodi aut sa desne strane, a lopta je ubačena skoro do peterca. Prosto da čovek ne poveruje da se to može videti u ženskom fudbalu. U gužvi koja se stvorila pred golom najsnalažljivija je bila Aino Kröger koja je iz neposredne blizine poslala loptu u Spartakovu mrežu kraj nemoćne Jefimije Škandro. Dobro je branila Škandro tokom cele utakmice, a u 15. minuti, u situaciji 1 na 1, odbranila je stopostotnu priliku za Finkinje. Jedna duga lopta ubačena je do Lavdie Begolli, ali se proslavila Škandro. Ona je blagovremeno potrčala u susret Begolijevoj i lopta je završila u korneru.

Vođstvo Finkinja trajalo je svega 8 minuta, a proslavila se Doris Boaduwaa koja je u gužvi u šesnaestercu primila loptu i poslala je u mrežu za izjednačenje od 1:1.
Boaduwaa umalo da se proslavi i u 26. minuti kada je postigla gol, ali pogodak nije priznat zbog ofsajda. Iz istog razloga nije priznat ni pogodak KuPS u 89. minuti. Zanimljivo je da je ovaj nevažeći gol postignut na isti način – dalekim izbacivanje lopte iz auta.

Tokom prvog poluvremena odnos snaga je manje-više bio izjednačen uz blagu inicijativu i prednost šampionki Finske. U drugom poluvremenu se može reći da je Spartak preuzeo inicijativu i bio za nijansu bolji, što se odrazilo i na rezultat.

U 63. minuti Ann Makenzi Langdok šalje loptu do Doris Boaduwaa koja se odlično snalazi pred golom i povisuje rezultan na 2:1 za Spartak. Makenzijeva je žarko želela pobedu svoje ekipe i nije prezala od prekršaja. U 48. minuti deliteljka pravde se odlučila da je kazni žutim kartonom. Moglo se očekivati da će stručni štab izvršiti zamenu, ali se to nije dogodilo i Makenzijeva je u 80. minuti dobila i drugi žuti karton zbog čega je morala napustiti igru. Sa igračicom manje, poslednjih 10 minuta, Finkinje su preuzele inicijativu i ozbiljno pretile golu Spartaka, a bilo je i nekoliko zaista opasnih situacija. Ovoga puta Golubice su igrale mudrije nego što su to činile pre dve godine u Holandiji, pa i po cenu opstrukcije igre. Zbog toga je Kaela Hansen dobila žuti karton u 90+2 minuti.

U kući fudbala u Nionu će se održati žreb 15. septembra kada će Spartak saznati ko će biti buduće rivalke.

Match day social media post template