Žetva pšenice pri kraju

Prosečan prinos uljane repice ove godine prema prvim procenama biće oko 2900 kg po hektaru, uz velike oscilacije, dok se očekuje da prosečan prinos pšenice bude u rasponu od 5200-5500 kg po hektaru. Uljana repica požnjevena je na oko 95% površina, dok stručnjaci procenjuju da će žetva pšenice biti završena do ponedeljka.

 

Uljana repica je požnjevena na otprilike 90-95% površina u Subotici. Po rečima stručnjaka ostale su manje parcele da se požanju. Prosečan prinos ove kulture biće oko 2900 kg po hektaru uz velike oscilacije.

 

Žetva pšenice privodi se kraju i stručnjaci očekuju da će do ponedeljka biti požnjevena većina površina . Ostaće samo pojedinačne parcele da se požanju. Po rečima stručnjaka, kao i kod uljane repice velike su oscilacije u prinosima, uzrokovane pre svega padavinama tokom prošle godine i tokom ovog proleća, kao i pred usevima, objašnnjavaju iz PSS.

 

Kvalitet pšenice ove godine je solidan, za razliku od prošle godine, ali ima i lošijih parcela gde je hektolitar niži i ta pšenica će se koristiti za ishranu stoke. Kada je u pitanju prinos, kod uljane repice je na nivou prošle godine ili neznatno niži, dok je kod pšenice na nivou prošle godine ili neznatno veći s obzirom na prošlogodišnje probleme sa fuzarijom zbog padavina u maju, koja je uticala na pad prinosa pšenice.

Po proceni stručnjaka iz PSS od 2016. godine prinosi pšenice su konstantno u padu zbog suša tokom proleća, pa bi se trebalo prilagoditi nastalim promenama u klimi i videti koji sortiment bolje podnosi sušu.