Žetva pšenice kasni

Žetva pšenice u subotičkom ataru kasni zbog obilnih padavina u prethodnom vremenskom periodu. Očekuje se da žetva ove kulture bude završena za nekoliko dana, a prosek prinosa je 6 tona po hektaru. Stručnjaci kažu da će kvalitet pšenice će biti lošiji u odnosu na prethodne godine zbog obilnih kiša.

U subotičkom ataru žetva pšenice završena je na oko 85% površina. Obilne padavine u prethodnom vremend+skom periodu usporile su radove na njivama, a završetak žetve očekuje se za nekoliko dana ukoliko vremenske prilike to dozvole.Po rečima stručnjaka prosek prinosi je 6 tona po hektaru. Ima parcela na kojima je prosek od 3,5 -4 tone po hektaru dok je na nekima i do 8 tona. Kvalitet pšenice biće lošiji u odnosu na prethodne godine zbog velike vlage.

Iz Poljoprivredne stručne službe savetuju poljoprivrednicima da nakon završetka žetve na svojim parcelama primene neku od agrotehničkih mera koja će im pomoći u borbi protiv korova čijem razvoju su pogodovale obilne kiše.

Što se okopavina tiče, u PSS kažu da se za kukuruz, soju i suncokret očekuju dobri prinosi. Posebno se ističe kukuruz za koji, kako najavljuju, očekuju rekordne prinose ove godine.